N O W O C Z E S N A

POLSKA KUCHNIA

E U R O P E J S K I E

I N S P I R A C J E
N I E C O D Z I E N N E
S M A K I

D A N I A

BAZUJĄCE NA TRADYCYJNYCH PRZEPISACH
Previous slide
Next slide

t h e E A T E R Y to nowoczesna polska kuchnia wychodząca od tradycyjnych przepisów i oparta na wysokiej jakości produkcie

 

w naszym menu znajdziesz wina naturalne, 

rzemieślnicze piwa i dania odpowiednie do pory roku

 

polegamy na lokalnych i kraftowych dostawcach

 


menu
zbudowane na bazie produków sezonowych
z myślą o smaku i prezencji

zapraszamy do wcześniejszej rezerwacji dla pewności, że będziemy mieli dla Ciebie stolik

 

 M E N U 

 

przystawki

chleb domowy / zakwas / masło / sól maldon 

12pln

barszcz / uszka z grzybami / majeranek

34pln

ziemniak w panko / gzik / gorczyca / szczypiorek

38pln

marchew / mak / ricotta / cytryna / natka / orzechy włoskie

39pln

ryba po grecku / dorsz / marchew / pietruszka / pomidor

47pln

pasztet z dziczyzny / boczek / maślak / żurawina

37pln

tatar / grzyby / ogórek kiszony / szalotka majonez grzybowy

39pln

krokiet / kapusta / grzyby / sos grzybowy

39pln

śledź / olej lniany / cebula / jajko / ziemniak / gorczyca

47pln

sałatka jarzynowa / marchew / ziemniak / groszek / jajko

29pln

kapusta / groch / cebula / grzyby

33pln

dania główne

kluski szare / kiszona kapusta / wędzonka / ser solankowy / majeranek

51pln

żeberka / wołowina / bbq / słonecznik bulwiasty / marchew / szczypior

69pln

pierogi / kapusta kiszona / śmietana / okrasa z cebuli

47pln

pierogi / gęś / kasztany / soczewica / czerwona kapusta

52pln

seler korzeniowy / twaróg z migdałów / sos ziołowy

42pln

kaczka / sos wiśniowy / modra kapusta / kluski śląskie

69pln

desery

ciasto / suszone owoce / brusznica / sos piernikowy / whiskey

33pln

sernik / mak / wanilia / pomarańcza

33pln

data aktualizacji menu: 28.11.2024

Nie jest nam obojętne. Starannie dobieramy butelki, które proponujemy. Dysponujemy najszerszą selekcją kraftowego piwa Browar Stu Mostów w stolicy, choć głównie zamawianym alkoholem są w the Eatery wina.

 

Większość naszych win dobrał master sommelier Piotr Pietras z Terroirystów. Od czerwca 2023 poszerzyliśmy naszą propozycję o wina z Natural Rascal

wina białe i musujące

 

Catarratto 'Ciello Bianco’, Siciliane, Italy, 2021  22 / 120 pln

Vermentino Terret 'Le Bon Cote’ Vin de Pays, Languedoc, France 24 /130 pln

Sauvignon Blanc 'Hunky Dory’ Marlborough, New Zeland, 2022  195 pln

Sauvignon Blanc 'Nos Racines’ , France 19 / 105pln

Riesling and Muskateller 'Flora’ Weinviertel, Austria 2021  34 / 185 pln

Bical & Arinto  ‘Filipa Pato’, Bairrada, Portugal 2021, 180pln

Solaris 'Turnau’ Baniewice, Polska 2022, 39 / 215pln

Cava ‘Dignitat’ , Brut , Catalonia , Spain   22 / 120pln

Monarch 'Bąble Niezobowiązujące’ Zielona Góra, Polska   26 / 145pln

 

wino pomarańczowe

Riesling Les Vins Pirouettes ‘Eros’ , Alsace , France, 2021  39 / 215pln

Pittnauer, 'Blonde by Nature’ Austria, 2021  38 / 210pln

Catarratto, Baglio Antico, Sicily, Italy 37 / 205pln

Devin  'Intacto N.V.’ Wulcan Sitno, Słowacja   43 / 240pln

 

wino czerwone

Merlot ‘Nos Racines’, IGP Pays d’Oc, France  19 / 105pln

Tempranillo, ‘Caminante’ Rioja, Spain, 2021 24 /130pln

Bobal,  'L’Alegria’, Valencia, Spain 37 / 205pln

Field blend 'Dao Tinto’ , Dao, Portugal  205pln

Baga, ‘Filipa Pato’, Bairrada, Portugal 2021  180pln

Primitivo di Manduria,’Puglia, Italy, 2019  165pln

Dornfelder & Regent „Glow Glow’ Rot, Nahe, Germany 2019  37  / 205pln

          

piwo

Birra Moretti Draught /keg  17 / 14pln

Pils WRCLW /0,5l but 18pln

Pale Ale / 0,5l but  18pln

Pszeniczny WRCLW / 0,5l but  18pln

Schöps WRCLW / 0,5l but  18pln

American IPA / 0,5l but 19pln

Black IPA / 0,5l but 19pln

Porter Bałtycki WRCLW  / 0,5 but 19pln

Berliner Weisser Strawberry / 0,5l but  18pln

WRCLW No Alco  / 0,5l but  18pln

Berliner Weisse (<0,5% alc) / 0,5 but  18pln

 

 

 

nie korzystamy z produktów przetworzonych.

w Eatery przygotowujemy samodzielnie nie tylko dania ale również część pieczywa, musztardę, sos bbq, majonez, kwaśną śmietanę, riccotę i wiele innych dodatków.

 

Specjalizujemy się w daniach mącznych przenosząc je z baru mlecznego na poziom restauracyjny.

 

 

Kilka słów o niektórych naszych daniach:

 

 

cebularz – bułka z cebulą, makiem i solą. Najlepiej smakuje z masłem. Jeżeli pochodzisz z lubelszczyzny to znasz go i kochasz.

 

Tradycja wypieku sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli wypiekać go Żydzi ze Starego Miasta w Lublinie a następnie receptura rozpowszechniła się po całym regionie. 

 

 

pyzy – polskie kluski w kształcie kulek, które powstają z ugotowanych oraz surowych, drobno startych ziemniaków. Tradycyjne danie kuchni warszawskiej to sławne „pyzy z różyca” czyli Bazaru Różyckiego – głównego ośrodka handlowego Pragi. Bazar powstał w 1901 roku u zbiegu ulic Ząbkowskiej i Targowej – 10 minut od the Eatery.

 

W naszych pyzach zmieniamy farsze proponując je w opcjach mięsnych lub wege.

 

 

 

ziemniak w panko – to klasyk the Eatery – przystawka, która jest z nami od początku w niezmienionej formie. Inspirowane kuchnią poznańską tłuczone ziemniak w chrupiacej panierce z chleba z mocno doprawionym gzikiem z gorczycą i rzodkiewką to 'must have’ pierwszej wizyty w the Eatery.

 

  

 

 

pierogi ruskie – inaczej galicyjskie, nazwa wywodzi się z 

Rusi Czerwonej. Popularne w Polsce i na Ukrainie co ciekawe – niezbyt znane w Rosji. Najlepsze w domu rodzinnym ale na nasze będziecie wracać na pewno.

 


 

 

 

tatar –  jest z nami zawsze, choć zmienia odsłony – z jakiem w formie smakowego majonezu chilli lub żółtkiem z soli. 

Co niezmienne to starannie wybrane mięso i puszystość potrawy,

 

 

 

 

nie jesteśmy restauracją dla dzieci. W naszym menu nie znajdziesz pozycji dla najmłodszych. Nie posiadamy również żadnych akcesoriów dla dzieci a w naszej łazience nie ma przewijaka. 

 

Jeśli powyższe to nie problem i chcesz odwiedzić nas z małymi dziećmi – serdecznie zapraszamy – prosimy jedynie o pamięć o innych Gościach restauracji.

 

IMPREZY ZAMKNIĘTE, EVENTY, WYDARZENIA

wszystkich zainteresowanych organizacją spotkań w większym gronie lub wynajmem t h e  E A T E R Y na wyłączność zapraszamy do kontaktu. Każde wydarzenie przygotujemy indywidualnie według Waszych potrzeb. 

Bardzo lubimy angażujące eventy kiedy na chwilę zmieniamy wygląd naszego wnętrza zgodnie z potrzebą wydarzenia.  W formie zasiadanej jesteśmy w stanie przyjąć do 45 osób, podczas koktailu do 60.  Większe grupy zapraszamy do sprawdzenia naszej drugiej nowej restauracji the EATERY trad. na Powiślu. Każdą propozycję przygotowujemy indywidualnie i chętnie współpracujemy z agencjami. Zapraszamy do kontaktu hello@eatery.pl

 

W kwestii świeżych produktów polegamy tylko na lokalnych lub kraftowych dostawcach.

 

 

Wszystkich bardzo mocno polecamy:

 

Warzywa i  owoce: Jolanta Głodek – stoisko na 

Bazarku Szembeka. Sezonowe pozycje naszego menu oparte są głównie na produktach od tego dostawcy. 

Świeże dostawy warzyw i owoców realizujemy prawie codziennie.

 

Mięso:  Dobre –  zawsze 100% gwarancja świeżości. Większość mięs, które wybieramy jest pochodzenia polskiego.

 

Piwo Kraftowe: Browar Stu Mostów. Jesteśmy zaprzyjaźnieni z tą wrocławską manufakturą piwa, która wielokrotnie zdobywała międzynarodowe nagrody i odznaczenia.  Niektóre rodzaje butelek wysyłane są do nas bezpośrednio z Wrocławia – nie są dostępne u warszawskich dystrybutorów. W naszej karcie zawsze jest miejsce na limitowaną edycję piwa, której najprawdopodobniej nie znajdziecie w żadnym innym miejscu w stolicy.

 

Kawa i herbata: smak naszej kawy i selekcję  herbat zawdzięczamy warszawskiej firmie Number Coffee, z którą łączy nas 12 lat współpracy w ramach innych projektów.  Dostępna u nas kawa to  Blend One.

 

Kombucha: w świetnych butelkach od Majestea wśród których znajdziecie nasz ulubiony smak Rose Lady ze etykietą the Eatery to dobra alternatywa do alkoholu. 

 

Wino:  Terroiryści dostarczają olbrzymią część win do naszej karty. Większość to wspaniałe wina naturalne wśród, których znajdziecie m.in. wino pomarańczowe. 

Kartę win współtworzy z nami również nasz nowy branżowy przyjaciel Natural Rascal,  którego Rascal Bar polecamy każdemu kto szanuje wina naturalne.

 

Centrum Wina dostarcza nam wina tradycyjne oraz także Wódkę Baczewski – jesteśmy ambasadorską restauracją tego trunku przez co możecie dostać go u nas w wyjątkowo korzystnej cenie.

 

GIFT VOUCHERY

kolacja w  t h e E A T E R Y  może być wygodną i elegancką formą prezentu dla Twoich bliskich lub pracowników. Voucher może mieć określoną wartość lub też wskazywać limit ilościowo bez podawania kwoty.  Na voucherze może znaleźć się krótkie zdanie dedykowane dla odbiorcy.

 

Voucher wysyłamy online lub może być odebrany od nas w formie fizycznej. Vouchery online jesteśmy w stanie wystawić nawet tego samego dnia, voucher w formie fizycznej możemy przygotować w ciągu 24 godzin.  Realizacja płatności przelewem, kartą online- za pośrednictwem bezpiecznego systemu First Data lub gotówką na miejscu.

W celu zamówienia prosimy o kontakt mailowy: hello@eatery.pl lub poprzez formularz kontaktowy znajdujący się poniżej.

 

 

Godziny otwarcia

Poniedziałek 17:00 – 22:00
Wtorek 13:00 – 22:00
Środa 13:00 – 22:00
Czwartek 13:00 – 22:00
Piątek 13:00 – 23:00 (kuchnia: 22:40)
Sobota 13:00 – 23:00 (kuchnia: 22:40)
Niedziela 13:00 – 22:00

K O N T A K T  /  R E Z E R W A C J E

t h e E A T E R Y, ul. Koszykowa

rezerwacje do 8 osób na każdy dzień inny niż bieżący przyjmujemy 
wyłącznie online



 

 Na dzień obecny przy braku dostępności online czasami udaje się nam znaleźć dodatkowe miejsce na zapytanie telefoniczne.  

Jeśli chcesz odwiedzić nas z większą grupą lub masz do nas inne pytania zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego

 

rezerwacje online otwarte są 14 – 21 dni do przodu 

 

KONTAKT

 

w celu rezerwacji  indywidualnej scrolluj w górę w innych sprawach zapraszamy do kontaktu mailowego: hello@eatery.pl, telefonicznego lub za pośrednictwem formularza.

tel: +48 502 900 909

jedz dobrze. 

pij dobrze.

żyj dobrze.

t h e  E A T E R Y, Koszykowa 49a, 00-659 Warszawa

warsaw polish cusine