N O W O C Z E S N A

POLSKA KUCHNIA

E U R O P E J S K I E

I N S P I R A C J E
N I E C O D Z I E N N E
S M A K I

D A N I A

BAZUJĄCE NA TRADYCYJNYCH PRZEPISACH
Previous slide
Next slide

t h e E A T E R Y to nowoczesna polska kuchnia wychodząca od tradycyjnych przepisów i oparta na wysokiej jakości produkcie

 

w naszym menu znajdziesz wina naturalne, 

rzemieślnicze piwa i dania odpowiednie do pory roku

 

polegamy na lokalnych i kraftowych dostawcach

 


menu
zbudowane na bazie produków sezonowych
z myślą o smaku i prezencji

zapraszamy do wcześniejszej rezerwacji dla pewności, że będziemy mieli dla Ciebie stolik

 

 M E N U 

 

przystawki

chleb domowy / zakwas / masło / sól maldon 

12pln

ziemniak w panko / gzik / gorczyca / szczypiorek

39pln

tatar wołowy / szalotka / czarnuszka / podgrzybek / lubczyk / gorczyca / żółtko

58pln

pasztetowa / wątróbka z kaczki / morela / earl grey / musztarda / korniszon

39pln

baba ziemniaczana / boczek / śmietana / ogórek kiszony / szczypiorek

39pln

śledź / twaróg mięta – koperek / kumkwat / gorczyca / ziemniak

46pln

mini schabowy / szczaw / kwaśna śmietana / ziemniaki / koperek / gorczyca

47pln

szparagi / sos gribiche / czosnek niedźwiedzi / rzodkiewka marynowana

40pln

botwinka / boczek / lubczyk / bryndza / koperek

35pln

dania główne

kapusta / fasola / pomidory / palona śmietana / majeranek

46pln

marchewka kolorowa / ciecierzyca / natka pietruszki / orzechy ziemne

46pln

kluski śląskie / czosnek niedźwiedzi / demi vege / kozi ser / orzeszki sosnowe 

53pln

kluski szare / sos z wędzonki / ser solankowy / palona kapusta kiszona / majeranek

52pln

pierogi / wołowina / jagnięcina / fasola / koper włoski / śmietana / kurki

53pln

pierogi / kozi ser pleśniowy / ziemniak / szczypiorek / kwaśna śmietana / kurki

46pln

żeberka / wołowina / bbq / gorczyca / jogurt / groszek / czosnek / ziemniak

69pln

mielony / cielęcina / zielony pieprz / ziemniak / mizeria / maślanka

59pln

pstrąg / groszek / szparagi / suszony pomidor / winogrono / majonez cytrynowy

75pln

desery

rabarbar / mascarpone / biała czekolada / kruszonka / pistacje / chałwa

34pln

lastryko / brzoskwinia / cytryna / pomarańcz / mango

33pln

data aktualizacji menu: 09.05.2025

Nie jest nam obojętne. Starannie dobieramy butelki, które proponujemy. Dysponujemy najszerszą selekcją kraftowego piwa Browar Stu Mostów w stolicy, choć głównie zamawianym alkoholem są w the Eatery wina.

Większość naszych win dobrał master sommelier Piotr Pietras z Terroirystów. Od czerwca 2023 poszerzyliśmy naszą propozycję o wina z Natural Rascal


wina białe

Catarratto 'Ciello Bianco’, Siciliane, Italy, 2023  28 / 145pln

Vermentino Terret 'Le Bon Cote’ Vin de Pays, Languedoc, France, 2023 155pln

Gewurztraminer, 'Marcinowice’, Lubuskie, Poland 2023 36 / 200pln

Sauvignon Blanc, 'Nos Racines’, France, 2023 26 / 140pln

Riesling and Muskateller 'Flora’ Weinviertel, Austria, 2022  38 / 210pln

Devin & Gruner Veltliner 'Majer White’, Slobodne, Slovakia 2021  33 / 175pln

Seyval 'Silesian’ Dolny Śląsk, Poland, 2021, 200pln

Solaris 'Turnau’ Zachodniopomorskie, Poland, 2023, 39 / 215pln

Muscaris 'Białe Skały’ Małopolskie, Poland, 2021, 44 / 250pln

Bical & Arinto  ‘Filipa Pato’, Bairrada, Portugal 2023,  210pln


wina musujące

Cava ‘Dignitat’ , Brut , Catalonia , Spain   28 / 145pln

3B Blanc de Blances 'Filipa Pato’, Bairrada, Portugal, 2022  175pln

Mus 2023 'Białe Skały’, Małopolskie, Poland, 2022  29 / 170pln

’Turnau’ Classique Brut, Zachodniopomorskie, Poland, 2022  300pln

 

wino pomarańczowe

Pittnauer, 'Blonde by Nature’ Austria, 2023  255pln

Devin 'Intacto’, N.V. Sinto, Slovakia, 2022  45 / 260pln

Pasecka Leanka & Pinot Gris 'Vulcanica’, Sinto, Slovakia, 2022  41 / 230pln


wino czerwone

Merlot ‘Nos Racines’, IGP Pays d’Oc, France, 2022  26 / 140pln

Rioja, ‘Caminante’ Albizu, Tempranillo, Spain, 2023 30 /160pln

Baga, ‘Filipa Pato’, Bairrada, Portugal 2022  210pln

Cabernet 'Turnau’, Zachodniopomorskie, Poland, 2020 39 / 215pln

Cabernet Cortis 'Silesian’, Dolny Śląsk, Poland, 2021 210pln

Primitivo Lucarelli,’Campo Marina’, Puglia, Italy  195pln

Bobal,  'L’Alegria’, Valencia, Spain, 2023 41 / 225pln

          

piwo

Pils WRCLW /0,5l but 19pln

Pale Ale / 0,5l but  19pln

Pszeniczny WRCLW / 0,5l but  19pln

Schöps WRCLW / 0,5l but  19pln

American IPA / 0,5l but 19pln

Porter Bałtycki WRCLW  / 0,5 but 19pln

Berliner Weisser Strawberry / 0,5l but  19pln

IPA WRCLW  (<0,5% alc) / 0,5l but  19pln

Berliner Weisse (<0,5% alc) / 0,5 but  19pln

 

nie korzystamy z produktów przetworzonych.

w Eatery przygotowujemy samodzielnie nie tylko dania ale również część pieczywa, musztardę, sos bbq, majonez, kwaśną śmietanę, riccotę i wiele innych dodatków.

 

Specjalizujemy się w daniach mącznych przenosząc je z baru mlecznego na poziom restauracyjny.

 

 

Kilka słów o niektórych naszych daniach:

 

 

cebularz – bułka z cebulą, makiem i solą. Najlepiej smakuje z masłem. Jeżeli pochodzisz z lubelszczyzny to znasz go i kochasz.

 

Tradycja wypieku sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli wypiekać go Żydzi ze Starego Miasta w Lublinie a następnie receptura rozpowszechniła się po całym regionie. 

 

 

pyzy – polskie kluski w kształcie kulek, które powstają z ugotowanych oraz surowych, drobno startych ziemniaków. Tradycyjne danie kuchni warszawskiej to sławne „pyzy z różyca” czyli Bazaru Różyckiego – głównego ośrodka handlowego Pragi. Bazar powstał w 1901 roku u zbiegu ulic Ząbkowskiej i Targowej – 10 minut od the Eatery.

 

W naszych pyzach zmieniamy farsze proponując je w opcjach mięsnych lub wege.

 

 

 

ziemniak w panko – to klasyk the Eatery – przystawka, która jest z nami od początku w niezmienionej formie. Inspirowane kuchnią poznańską tłuczone ziemniak w chrupiacej panierce z chleba z mocno doprawionym gzikiem z gorczycą i rzodkiewką to 'must have’ pierwszej wizyty w the Eatery.

 

  

 

 

pierogi ruskie – inaczej galicyjskie, nazwa wywodzi się z 

Rusi Czerwonej. Popularne w Polsce i na Ukrainie co ciekawe – niezbyt znane w Rosji. Najlepsze w domu rodzinnym ale na nasze będziecie wracać na pewno.

 


 

 

 

tatar –  jest z nami zawsze, choć zmienia odsłony – z jakiem w formie smakowego majonezu chilli lub żółtkiem z soli. 

Co niezmienne to starannie wybrane mięso i puszystość potrawy,

 

 

 

 

nie jesteśmy restauracją dla dzieci. W naszym menu nie znajdziesz pozycji dla najmłodszych. Nie posiadamy również żadnych akcesoriów dla dzieci a w naszej łazience nie ma przewijaka. 

 

Jeśli powyższe to nie problem i chcesz odwiedzić nas z małymi dziećmi – serdecznie zapraszamy – prosimy jedynie o pamięć o innych Gościach restauracji.

 

IMPREZY ZAMKNIĘTE, EVENTY, WYDARZENIA

wszystkich zainteresowanych organizacją spotkań w większym gronie lub wynajmem t h e  E A T E R Y na wyłączność zapraszamy do kontaktu. Każde wydarzenie przygotujemy indywidualnie według Waszych potrzeb. 

Bardzo lubimy angażujące eventy kiedy na chwilę zmieniamy wygląd naszego wnętrza zgodnie z potrzebą wydarzenia.  W formie zasiadanej jesteśmy w stanie przyjąć do 45 osób, podczas koktailu do 60.  Większe grupy zapraszamy do sprawdzenia naszej drugiej nowej restauracji the EATERY trad. na Powiślu. Każdą propozycję przygotowujemy indywidualnie i chętnie współpracujemy z agencjami. Zapraszamy do kontaktu hello@eatery.pl

 

W kwestii świeżych produktów polegamy tylko na lokalnych lub kraftowych dostawcach.

 

 

Wszystkich bardzo mocno polecamy:

 

Warzywa i  owoce: Jolanta Głodek – stoisko na 

Bazarku Szembeka. Sezonowe pozycje naszego menu oparte są głównie na produktach od tego dostawcy. 

Świeże dostawy warzyw i owoców realizujemy prawie codziennie.

 

Mięso:  Dobre –  zawsze 100% gwarancja świeżości. Większość mięs, które wybieramy jest pochodzenia polskiego.

 

Piwo Kraftowe: Browar Stu Mostów. Jesteśmy zaprzyjaźnieni z tą wrocławską manufakturą piwa, która wielokrotnie zdobywała międzynarodowe nagrody i odznaczenia.  Niektóre rodzaje butelek wysyłane są do nas bezpośrednio z Wrocławia – nie są dostępne u warszawskich dystrybutorów. W naszej karcie zawsze jest miejsce na limitowaną edycję piwa, której najprawdopodobniej nie znajdziecie w żadnym innym miejscu w stolicy.

 

Kawa i herbata: smak naszej kawy i selekcję  herbat zawdzięczamy warszawskiej firmie Number Coffee, z którą łączy nas 12 lat współpracy w ramach innych projektów.  Dostępna u nas kawa to  Blend One.

 

Kombucha: w świetnych butelkach od Majestea wśród których znajdziecie nasz ulubiony smak Rose Lady ze etykietą the Eatery to dobra alternatywa do alkoholu. 

 

Wino:  Terroiryści dostarczają olbrzymią część win do naszej karty. Większość to wspaniałe wina naturalne wśród, których znajdziecie m.in. wino pomarańczowe. 

Kartę win współtworzy z nami również nasz nowy branżowy przyjaciel Natural Rascal,  którego Rascal Bar polecamy każdemu kto szanuje wina naturalne.

 

Centrum Wina dostarcza nam wina tradycyjne oraz także Wódkę Baczewski – jesteśmy ambasadorską restauracją tego trunku przez co możecie dostać go u nas w wyjątkowo korzystnej cenie.

 

GIFT VOUCHERY

kolacja w  t h e E A T E R Y  może być wygodną i elegancką formą prezentu dla Twoich bliskich lub pracowników. Voucher może mieć określoną wartość lub też wskazywać limit ilościowo bez podawania kwoty.  Na voucherze może znaleźć się krótkie zdanie dedykowane dla odbiorcy.

 

Voucher wysyłamy online lub może być odebrany od nas w formie fizycznej. Vouchery online jesteśmy w stanie wystawić nawet tego samego dnia, voucher w formie fizycznej możemy przygotować w ciągu 24 godzin.  Realizacja płatności przelewem, kartą online- za pośrednictwem bezpiecznego systemu First Data lub gotówką na miejscu.

W celu zamówienia prosimy o kontakt mailowy: hello@eatery.pl lub poprzez formularz kontaktowy znajdujący się poniżej.

 

 

Godziny otwarcia

Poniedziałek 17:00 – 22:00
Wtorek 13:00 – 22:00
Środa 13:00 – 22:00
Czwartek 13:00 – 22:00
Piątek 13:00 – 23:00 (kuchnia: 22:40)
Sobota 13:00 – 23:00 (kuchnia: 22:40)
Niedziela 13:00 – 22:00

K O N T A K T  /  R E Z E R W A C J E

t h e E A T E R Y, ul. Koszykowa

rezerwacje do 8 osób na każdy dzień inny niż bieżący przyjmujemy 
wyłącznie online



 

 Na dzień obecny przy braku dostępności online czasami udaje się nam znaleźć dodatkowe miejsce na zapytanie telefoniczne.  

Jeśli chcesz odwiedzić nas z większą grupą lub masz do nas inne pytania zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego

 

rezerwacje online otwarte są 14 – 21 dni do przodu 

 

KONTAKT

 

w celu rezerwacji  indywidualnej scrolluj w górę w innych sprawach zapraszamy do kontaktu mailowego: hello@eatery.pl, telefonicznego lub za pośrednictwem formularza.

tel: +48 780 777 327

jedz dobrze. 

pij dobrze.

żyj dobrze.

t h e  E A T E R Y, Koszykowa 49a, 00-659 Warszawa

warsaw polish cusine