zapraszamy do wcześniejszej rezerwacji dla pewności, że będziemy mieli dla Ciebie stolik
M E N U
przystawki
chleb domowy / zakwas / masło / sól maldon
12pln
ziemniak w panko / gzik / gorczyca / szczypiorek
39pln
tatar wołowy / szalotka / czarnuszka / podgrzybek / lubczyk / gorczyca / żółtko
58pln
pasztetowa / wątróbka z kaczki / morela / earl grey / musztarda / korniszon
39pln
baba ziemniaczana / boczek / śmietana / ogórek kiszony / szczypiorek
39pln
śledź / twaróg mięta – koperek / kumkwat / gorczyca / ziemniak
46pln
mini schabowy / szczaw / kwaśna śmietana / ziemniaki / koperek / gorczyca
47pln
szparagi / sos gribiche / czosnek niedźwiedzi / rzodkiewka marynowana
40pln
botwinka / boczek / lubczyk / bryndza / koperek
35pln
dania główne
kapusta / fasola / pomidory / palona śmietana / majeranek
46pln
marchewka kolorowa / ciecierzyca / natka pietruszki / orzechy ziemne
46pln
kluski śląskie / czosnek niedźwiedzi / demi vege / kozi ser / orzeszki sosnowe
53pln
kluski szare / sos z wędzonki / ser solankowy / palona kapusta kiszona / majeranek
52pln
pierogi / wołowina / jagnięcina / fasola / koper włoski / śmietana / kurki
53pln
pierogi / kozi ser pleśniowy / ziemniak / szczypiorek / kwaśna śmietana / kurki
46pln
żeberka / wołowina / bbq / gorczyca / jogurt / groszek / czosnek / ziemniak
69pln
mielony / cielęcina / zielony pieprz / ziemniak / mizeria / maślanka
59pln
pstrąg / groszek / szparagi / suszony pomidor / winogrono / majonez cytrynowy
75pln
desery
rabarbar / mascarpone / biała czekolada / kruszonka / pistacje / chałwa
34pln
lastryko / brzoskwinia / cytryna / pomarańcz / mango
33pln
data aktualizacji menu: 09.05.2025
Nie jest nam obojętne. Starannie dobieramy butelki, które proponujemy. Dysponujemy najszerszą selekcją kraftowego piwa Browar Stu Mostów w stolicy, choć głównie zamawianym alkoholem są w the Eatery wina.
Większość naszych win dobrał master sommelier Piotr Pietras z Terroirystów. Od czerwca 2023 poszerzyliśmy naszą propozycję o wina z Natural Rascal
wina białe
Catarratto 'Ciello Bianco’, Siciliane, Italy, 2023 28 / 145pln
Vermentino Terret 'Le Bon Cote’ Vin de Pays, Languedoc, France, 2023 155pln
Gewurztraminer, 'Marcinowice’, Lubuskie, Poland 2023 36 / 200pln
Sauvignon Blanc, 'Nos Racines’, France, 2023 26 / 140pln
Riesling and Muskateller 'Flora’ Weinviertel, Austria, 2022 38 / 210pln
Devin & Gruner Veltliner 'Majer White’, Slobodne, Slovakia 2021 33 / 175pln
Seyval 'Silesian’ Dolny Śląsk, Poland, 2021, 200pln
Solaris 'Turnau’ Zachodniopomorskie, Poland, 2023, 39 / 215pln
Muscaris 'Białe Skały’ Małopolskie, Poland, 2021, 44 / 250pln
Bical & Arinto ‘Filipa Pato’, Bairrada, Portugal 2023, 210pln
wina musujące
Cava ‘Dignitat’ , Brut , Catalonia , Spain 28 / 145pln
3B Blanc de Blances 'Filipa Pato’, Bairrada, Portugal, 2022 175pln
Mus 2023 'Białe Skały’, Małopolskie, Poland, 2022 29 / 170pln
’Turnau’ Classique Brut, Zachodniopomorskie, Poland, 2022 300pln
wino pomarańczowe
Pittnauer, 'Blonde by Nature’ Austria, 2023 255pln
Devin 'Intacto’, N.V. Sinto, Slovakia, 2022 45 / 260pln
Pasecka Leanka & Pinot Gris 'Vulcanica’, Sinto, Slovakia, 2022 41 / 230pln
wino czerwone
Merlot ‘Nos Racines’, IGP Pays d’Oc, France, 2022 26 / 140pln
Rioja, ‘Caminante’ Albizu, Tempranillo, Spain, 2023 30 /160pln
Baga, ‘Filipa Pato’, Bairrada, Portugal 2022 210pln
Cabernet 'Turnau’, Zachodniopomorskie, Poland, 2020 39 / 215pln
Cabernet Cortis 'Silesian’, Dolny Śląsk, Poland, 2021 210pln
Primitivo Lucarelli,’Campo Marina’, Puglia, Italy 195pln
Bobal, 'L’Alegria’, Valencia, Spain, 2023 41 / 225pln
piwo
Pils WRCLW /0,5l but 19pln
Pale Ale / 0,5l but 19pln
Pszeniczny WRCLW / 0,5l but 19pln
Schöps WRCLW / 0,5l but 19pln
American IPA / 0,5l but 19pln
Porter Bałtycki WRCLW / 0,5 but 19pln
Berliner Weisser Strawberry / 0,5l but 19pln
IPA WRCLW (<0,5% alc) / 0,5l but 19pln
Berliner Weisse (<0,5% alc) / 0,5 but 19pln
nie korzystamy z produktów przetworzonych.
w Eatery przygotowujemy samodzielnie nie tylko dania ale również część pieczywa, musztardę, sos bbq, majonez, kwaśną śmietanę, riccotę i wiele innych dodatków.
Specjalizujemy się w daniach mącznych przenosząc je z baru mlecznego na poziom restauracyjny.
Kilka słów o niektórych naszych daniach:
cebularz – bułka z cebulą, makiem i solą. Najlepiej smakuje z masłem. Jeżeli pochodzisz z lubelszczyzny to znasz go i kochasz.
Tradycja wypieku sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli wypiekać go Żydzi ze Starego Miasta w Lublinie a następnie receptura rozpowszechniła się po całym regionie.
pyzy – polskie kluski w kształcie kulek, które powstają z ugotowanych oraz surowych, drobno startych ziemniaków. Tradycyjne danie kuchni warszawskiej to sławne „pyzy z różyca” czyli Bazaru Różyckiego – głównego ośrodka handlowego Pragi. Bazar powstał w 1901 roku u zbiegu ulic Ząbkowskiej i Targowej – 10 minut od the Eatery.
W naszych pyzach zmieniamy farsze proponując je w opcjach mięsnych lub wege.
ziemniak w panko – to klasyk the Eatery – przystawka, która jest z nami od początku w niezmienionej formie. Inspirowane kuchnią poznańską tłuczone ziemniak w chrupiacej panierce z chleba z mocno doprawionym gzikiem z gorczycą i rzodkiewką to 'must have’ pierwszej wizyty w the Eatery.
pierogi ruskie – inaczej galicyjskie, nazwa wywodzi się z
Rusi Czerwonej. Popularne w Polsce i na Ukrainie co ciekawe – niezbyt znane w Rosji. Najlepsze w domu rodzinnym ale na nasze będziecie wracać na pewno.
tatar – jest z nami zawsze, choć zmienia odsłony – z jakiem w formie smakowego majonezu chilli lub żółtkiem z soli.
Co niezmienne to starannie wybrane mięso i puszystość potrawy,
nie jesteśmy restauracją dla dzieci. W naszym menu nie znajdziesz pozycji dla najmłodszych. Nie posiadamy również żadnych akcesoriów dla dzieci a w naszej łazience nie ma przewijaka.
Jeśli powyższe to nie problem i chcesz odwiedzić nas z małymi dziećmi – serdecznie zapraszamy – prosimy jedynie o pamięć o innych Gościach restauracji.
IMPREZY ZAMKNIĘTE, EVENTY, WYDARZENIA
wszystkich zainteresowanych organizacją spotkań w większym gronie lub wynajmem t h e E A T E R Y na wyłączność zapraszamy do kontaktu. Każde wydarzenie przygotujemy indywidualnie według Waszych potrzeb.
Bardzo lubimy angażujące eventy kiedy na chwilę zmieniamy wygląd naszego wnętrza zgodnie z potrzebą wydarzenia. W formie zasiadanej jesteśmy w stanie przyjąć do 45 osób, podczas koktailu do 60. Większe grupy zapraszamy do sprawdzenia naszej drugiej nowej restauracji the EATERY trad. na Powiślu. Każdą propozycję przygotowujemy indywidualnie i chętnie współpracujemy z agencjami. Zapraszamy do kontaktu hello@eatery.pl
W kwestii świeżych produktów polegamy tylko na lokalnych lub kraftowych dostawcach.
Wszystkich bardzo mocno polecamy:
Warzywa i owoce: Jolanta Głodek – stoisko na
Bazarku Szembeka. Sezonowe pozycje naszego menu oparte są głównie na produktach od tego dostawcy.
Świeże dostawy warzyw i owoców realizujemy prawie codziennie.
Mięso: Dobre – zawsze 100% gwarancja świeżości. Większość mięs, które wybieramy jest pochodzenia polskiego.
Piwo Kraftowe: Browar Stu Mostów. Jesteśmy zaprzyjaźnieni z tą wrocławską manufakturą piwa, która wielokrotnie zdobywała międzynarodowe nagrody i odznaczenia. Niektóre rodzaje butelek wysyłane są do nas bezpośrednio z Wrocławia – nie są dostępne u warszawskich dystrybutorów. W naszej karcie zawsze jest miejsce na limitowaną edycję piwa, której najprawdopodobniej nie znajdziecie w żadnym innym miejscu w stolicy.
Kawa i herbata: smak naszej kawy i selekcję herbat zawdzięczamy warszawskiej firmie Number Coffee, z którą łączy nas 12 lat współpracy w ramach innych projektów. Dostępna u nas kawa to Blend One.
Kombucha: w świetnych butelkach od Majestea wśród których znajdziecie nasz ulubiony smak Rose Lady ze etykietą the Eatery to dobra alternatywa do alkoholu.
Wino: Terroiryści dostarczają olbrzymią część win do naszej karty. Większość to wspaniałe wina naturalne wśród, których znajdziecie m.in. wino pomarańczowe.
Kartę win współtworzy z nami również nasz nowy branżowy przyjaciel Natural Rascal, którego Rascal Bar polecamy każdemu kto szanuje wina naturalne.
Centrum Wina dostarcza nam wina tradycyjne oraz także Wódkę Baczewski – jesteśmy ambasadorską restauracją tego trunku przez co możecie dostać go u nas w wyjątkowo korzystnej cenie.
GIFT VOUCHERY
kolacja w t h e E A T E R Y może być wygodną i elegancką formą prezentu dla Twoich bliskich lub pracowników. Voucher może mieć określoną wartość lub też wskazywać limit ilościowo bez podawania kwoty. Na voucherze może znaleźć się krótkie zdanie dedykowane dla odbiorcy.
Voucher wysyłamy online lub może być odebrany od nas w formie fizycznej. Vouchery online jesteśmy w stanie wystawić nawet tego samego dnia, voucher w formie fizycznej możemy przygotować w ciągu 24 godzin. Realizacja płatności przelewem, kartą online- za pośrednictwem bezpiecznego systemu First Data lub gotówką na miejscu.
W celu zamówienia prosimy o kontakt mailowy: hello@eatery.pl lub poprzez formularz kontaktowy znajdujący się poniżej.
Godziny otwarcia
Poniedziałek | 17:00 – 22:00 |
Wtorek | 13:00 – 22:00 |
Środa | 13:00 – 22:00 |
Czwartek | 13:00 – 22:00 |
Piątek | 13:00 – 23:00 (kuchnia: 22:40) |
Sobota | 13:00 – 23:00 (kuchnia: 22:40) |
Niedziela | 13:00 – 22:00 |
K O N T A K T / R E Z E R W A C J E
t h e E A T E R Y, ul. Koszykowa
Na dzień obecny przy braku dostępności online czasami udaje się nam znaleźć dodatkowe miejsce na zapytanie telefoniczne.
Jeśli chcesz odwiedzić nas z większą grupą lub masz do nas inne pytania zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego
rezerwacje online otwarte są 14 – 21 dni do przodu
KONTAKT
w celu rezerwacji indywidualnej scrolluj w górę w innych sprawach zapraszamy do kontaktu mailowego: hello@eatery.pl, telefonicznego lub za pośrednictwem formularza.
tel: +48 780 777 327
jedz dobrze.
pij dobrze.
żyj dobrze.
t h e E A T E R Y, Koszykowa 49a, 00-659 Warszawa