zapraszamy do wcześniejszej rezerwacji dla pewności, że będziemy mieli dla Ciebie stolik
M E N U
przystawki
chleb domowy / zakwas / masło / sól maldon
12pln
barszcz / uszka z grzybami / majeranek
34pln
ziemniak w panko / gzik / gorczyca / szczypiorek
38pln
marchew / mak / ricotta / cytryna / natka / orzechy włoskie
39pln
ryba po grecku / dorsz / marchew / pietruszka / pomidor
47pln
pasztet z dziczyzny / boczek / maślak / żurawina
37pln
tatar / grzyby / ogórek kiszony / szalotka majonez grzybowy
39pln
krokiet / kapusta / grzyby / sos grzybowy
39pln
śledź / olej lniany / cebula / jajko / ziemniak / gorczyca
47pln
sałatka jarzynowa / marchew / ziemniak / groszek / jajko
29pln
kapusta / groch / cebula / grzyby
33pln
dania główne
kluski szare / kiszona kapusta / wędzonka / ser solankowy / majeranek
51pln
żeberka / wołowina / bbq / słonecznik bulwiasty / marchew / szczypior
69pln
pierogi / kapusta kiszona / śmietana / okrasa z cebuli
47pln
pierogi / gęś / kasztany / soczewica / czerwona kapusta
52pln
seler korzeniowy / twaróg z migdałów / sos ziołowy
42pln
kaczka / sos wiśniowy / modra kapusta / kluski śląskie
69pln
desery
ciasto / suszone owoce / brusznica / sos piernikowy / whiskey
33pln
sernik / mak / wanilia / pomarańcza
33pln
data aktualizacji menu: 28.11.2024
Nie jest nam obojętne. Starannie dobieramy butelki, które proponujemy. Dysponujemy najszerszą selekcją kraftowego piwa Browar Stu Mostów w stolicy, choć głównie zamawianym alkoholem są w the Eatery wina.
Większość naszych win dobrał master sommelier Piotr Pietras z Terroirystów. Od czerwca 2023 poszerzyliśmy naszą propozycję o wina z Natural Rascal
wina białe i musujące
Catarratto 'Ciello Bianco’, Siciliane, Italy, 2021 22 / 120 pln
Vermentino Terret 'Le Bon Cote’ Vin de Pays, Languedoc, France 24 /130 pln
Sauvignon Blanc 'Hunky Dory’ Marlborough, New Zeland, 2022 195 pln
Sauvignon Blanc 'Nos Racines’ , France 19 / 105pln
Riesling and Muskateller 'Flora’ Weinviertel, Austria 2021 34 / 185 pln
Bical & Arinto ‘Filipa Pato’, Bairrada, Portugal 2021, 180pln
Solaris 'Turnau’ Baniewice, Polska 2022, 39 / 215pln
Cava ‘Dignitat’ , Brut , Catalonia , Spain 22 / 120pln
Monarch 'Bąble Niezobowiązujące’ Zielona Góra, Polska 26 / 145pln
wino pomarańczowe
Riesling Les Vins Pirouettes ‘Eros’ , Alsace , France, 2021 39 / 215pln
Pittnauer, 'Blonde by Nature’ Austria, 2021 38 / 210pln
Catarratto, Baglio Antico, Sicily, Italy 37 / 205pln
Devin 'Intacto N.V.’ Wulcan Sitno, Słowacja 43 / 240pln
wino czerwone
Merlot ‘Nos Racines’, IGP Pays d’Oc, France 19 / 105pln
Tempranillo, ‘Caminante’ Rioja, Spain, 2021 24 /130pln
Bobal, 'L’Alegria’, Valencia, Spain 37 / 205pln
Field blend 'Dao Tinto’ , Dao, Portugal 205pln
Baga, ‘Filipa Pato’, Bairrada, Portugal 2021 180pln
Primitivo di Manduria,’Puglia, Italy, 2019 165pln
Dornfelder & Regent „Glow Glow’ Rot, Nahe, Germany 2019 37 / 205pln
piwo
Birra Moretti Draught /keg 17 / 14pln
Pils WRCLW /0,5l but 18pln
Pale Ale / 0,5l but 18pln
Pszeniczny WRCLW / 0,5l but 18pln
Schöps WRCLW / 0,5l but 18pln
American IPA / 0,5l but 19pln
Black IPA / 0,5l but 19pln
Porter Bałtycki WRCLW / 0,5 but 19pln
Berliner Weisser Strawberry / 0,5l but 18pln
WRCLW No Alco / 0,5l but 18pln
Berliner Weisse (<0,5% alc) / 0,5 but 18pln
nie korzystamy z produktów przetworzonych.
w Eatery przygotowujemy samodzielnie nie tylko dania ale również część pieczywa, musztardę, sos bbq, majonez, kwaśną śmietanę, riccotę i wiele innych dodatków.
Specjalizujemy się w daniach mącznych przenosząc je z baru mlecznego na poziom restauracyjny.
Kilka słów o niektórych naszych daniach:
cebularz – bułka z cebulą, makiem i solą. Najlepiej smakuje z masłem. Jeżeli pochodzisz z lubelszczyzny to znasz go i kochasz.
Tradycja wypieku sięga XIX wieku. Jako pierwsi zaczęli wypiekać go Żydzi ze Starego Miasta w Lublinie a następnie receptura rozpowszechniła się po całym regionie.
pyzy – polskie kluski w kształcie kulek, które powstają z ugotowanych oraz surowych, drobno startych ziemniaków. Tradycyjne danie kuchni warszawskiej to sławne „pyzy z różyca” czyli Bazaru Różyckiego – głównego ośrodka handlowego Pragi. Bazar powstał w 1901 roku u zbiegu ulic Ząbkowskiej i Targowej – 10 minut od the Eatery.
W naszych pyzach zmieniamy farsze proponując je w opcjach mięsnych lub wege.
ziemniak w panko – to klasyk the Eatery – przystawka, która jest z nami od początku w niezmienionej formie. Inspirowane kuchnią poznańską tłuczone ziemniak w chrupiacej panierce z chleba z mocno doprawionym gzikiem z gorczycą i rzodkiewką to 'must have’ pierwszej wizyty w the Eatery.
pierogi ruskie – inaczej galicyjskie, nazwa wywodzi się z
Rusi Czerwonej. Popularne w Polsce i na Ukrainie co ciekawe – niezbyt znane w Rosji. Najlepsze w domu rodzinnym ale na nasze będziecie wracać na pewno.
tatar – jest z nami zawsze, choć zmienia odsłony – z jakiem w formie smakowego majonezu chilli lub żółtkiem z soli.
Co niezmienne to starannie wybrane mięso i puszystość potrawy,
nie jesteśmy restauracją dla dzieci. W naszym menu nie znajdziesz pozycji dla najmłodszych. Nie posiadamy również żadnych akcesoriów dla dzieci a w naszej łazience nie ma przewijaka.
Jeśli powyższe to nie problem i chcesz odwiedzić nas z małymi dziećmi – serdecznie zapraszamy – prosimy jedynie o pamięć o innych Gościach restauracji.
IMPREZY ZAMKNIĘTE, EVENTY, WYDARZENIA
wszystkich zainteresowanych organizacją spotkań w większym gronie lub wynajmem t h e E A T E R Y na wyłączność zapraszamy do kontaktu. Każde wydarzenie przygotujemy indywidualnie według Waszych potrzeb.
Bardzo lubimy angażujące eventy kiedy na chwilę zmieniamy wygląd naszego wnętrza zgodnie z potrzebą wydarzenia. W formie zasiadanej jesteśmy w stanie przyjąć do 45 osób, podczas koktailu do 60. Większe grupy zapraszamy do sprawdzenia naszej drugiej nowej restauracji the EATERY trad. na Powiślu. Każdą propozycję przygotowujemy indywidualnie i chętnie współpracujemy z agencjami. Zapraszamy do kontaktu hello@eatery.pl
W kwestii świeżych produktów polegamy tylko na lokalnych lub kraftowych dostawcach.
Wszystkich bardzo mocno polecamy:
Warzywa i owoce: Jolanta Głodek – stoisko na
Bazarku Szembeka. Sezonowe pozycje naszego menu oparte są głównie na produktach od tego dostawcy.
Świeże dostawy warzyw i owoców realizujemy prawie codziennie.
Mięso: Dobre – zawsze 100% gwarancja świeżości. Większość mięs, które wybieramy jest pochodzenia polskiego.
Piwo Kraftowe: Browar Stu Mostów. Jesteśmy zaprzyjaźnieni z tą wrocławską manufakturą piwa, która wielokrotnie zdobywała międzynarodowe nagrody i odznaczenia. Niektóre rodzaje butelek wysyłane są do nas bezpośrednio z Wrocławia – nie są dostępne u warszawskich dystrybutorów. W naszej karcie zawsze jest miejsce na limitowaną edycję piwa, której najprawdopodobniej nie znajdziecie w żadnym innym miejscu w stolicy.
Kawa i herbata: smak naszej kawy i selekcję herbat zawdzięczamy warszawskiej firmie Number Coffee, z którą łączy nas 12 lat współpracy w ramach innych projektów. Dostępna u nas kawa to Blend One.
Kombucha: w świetnych butelkach od Majestea wśród których znajdziecie nasz ulubiony smak Rose Lady ze etykietą the Eatery to dobra alternatywa do alkoholu.
Wino: Terroiryści dostarczają olbrzymią część win do naszej karty. Większość to wspaniałe wina naturalne wśród, których znajdziecie m.in. wino pomarańczowe.
Kartę win współtworzy z nami również nasz nowy branżowy przyjaciel Natural Rascal, którego Rascal Bar polecamy każdemu kto szanuje wina naturalne.
Centrum Wina dostarcza nam wina tradycyjne oraz także Wódkę Baczewski – jesteśmy ambasadorską restauracją tego trunku przez co możecie dostać go u nas w wyjątkowo korzystnej cenie.
GIFT VOUCHERY
kolacja w t h e E A T E R Y może być wygodną i elegancką formą prezentu dla Twoich bliskich lub pracowników. Voucher może mieć określoną wartość lub też wskazywać limit ilościowo bez podawania kwoty. Na voucherze może znaleźć się krótkie zdanie dedykowane dla odbiorcy.
Voucher wysyłamy online lub może być odebrany od nas w formie fizycznej. Vouchery online jesteśmy w stanie wystawić nawet tego samego dnia, voucher w formie fizycznej możemy przygotować w ciągu 24 godzin. Realizacja płatności przelewem, kartą online- za pośrednictwem bezpiecznego systemu First Data lub gotówką na miejscu.
W celu zamówienia prosimy o kontakt mailowy: hello@eatery.pl lub poprzez formularz kontaktowy znajdujący się poniżej.
Godziny otwarcia
Poniedziałek | 17:00 – 22:00 |
Wtorek | 13:00 – 22:00 |
Środa | 13:00 – 22:00 |
Czwartek | 13:00 – 22:00 |
Piątek | 13:00 – 23:00 (kuchnia: 22:40) |
Sobota | 13:00 – 23:00 (kuchnia: 22:40) |
Niedziela | 13:00 – 22:00 |
K O N T A K T / R E Z E R W A C J E
t h e E A T E R Y, ul. Koszykowa
Na dzień obecny przy braku dostępności online czasami udaje się nam znaleźć dodatkowe miejsce na zapytanie telefoniczne.
Jeśli chcesz odwiedzić nas z większą grupą lub masz do nas inne pytania zapraszamy do kontaktu mailowego lub telefonicznego
rezerwacje online otwarte są 14 – 21 dni do przodu
KONTAKT
w celu rezerwacji indywidualnej scrolluj w górę w innych sprawach zapraszamy do kontaktu mailowego: hello@eatery.pl, telefonicznego lub za pośrednictwem formularza.
tel: +48 502 900 909
jedz dobrze.
pij dobrze.
żyj dobrze.
t h e E A T E R Y, Koszykowa 49a, 00-659 Warszawa